Tandläkare och tandvård

Många förknippar tandläkare och tandvård med smärta och obehag, som tandvärk, laga hål, borra och ta bedövningssprutor i munnen. Men det är långt ifrån allt vad en tandläkare gör och smärta är inte på något vis det man bör förknippa en tandläkare med. De flesta tandläkare erbjuder en rad olika tjänster som rör dina tänder och din mun, bla tandblekning, implantat och behandling av sjukdomar som rör både dina tänder och ditt tandkött. Nedan reder vi ut några av begreppen.

Allmäntandvård

AllmäntandvårdDetta är precis vad det heter, tandvård i allmänhet. Här arbetar tandläkaren med att undersöka din mun och dina tänder för att lokalisera e.v skador, hål eller fel som kan påverka din munhälsa. Det kan vara allt ifrån hål, inflamationer, snedställda tänder, tandgnissel och sned käke. Undersökningen visar statusen på dina tänder och utifrån detta fastställer tandläkaren om du har friska tänder eller om du behöver genomgå någon behandling.

Tandblekning

TandblekningaAlla vill vi ha vita tänder men det är också mycket som vi gör i vardagen som förändrar färgen på våra tänder och gör att de blir missfärgade. Det kan vara allt ifrån att vi dricker kaffe, röker, snusar till att vi äter vissa saker. Regelbunden tandborstning och god munhygien håller tänderna vitare men om du upplever att inget hjälper så kan du få hjälp med att bleka dina tänder hos tandläkaren. Behandlingen är smärtfri, enkel och går ganska fort. Kontakta en tandläkare i Kalmar för att boka tid för tandblekning.

Estetisk tandvård

Estetisk tandvårdEstetisk tandvård är också precis vad det heter, att få estetiskt korrekta och fina tänder. De flesta har mer eller mindre snedställda tänder men vissa har stora problem med sneda tänder som orsakar både dåligt självförtroende och ibland även värk. Med hjälp av estetisk tandvård kan man ställa till rätta e.v problem så att man får vackra tandrader och rakare tänder. Estetisk tandvård kallas ibland även för kosmetisk tandvård.

Implantat

TandimplantatTandimplantat är konstgjorda tänder som kan tillverkas i de fall tänderna är så dåliga att de inte går att rädda, att man varit med om en olycka och slagit ut tänderna. Man får helt enkelt nya, specialtillverkade tänder som passar perfekt på plats och ersätter skadade eller saknade tänder. Implantat är vanligast hos äldre människor eller yngre personer som varit med om olyckor eller har andra allvarligare fel på sina tänder.

Käkledsbesvär

KäkledsbesvärKäkledsbesvär är vanligare än många tror. Många människor har sneda eller vridna käkar som gör att tänderna i munnen slits på ett onaturligt sätt och därmed skadas emaljen och tänderna skadas. En del kan ha så sneda käkar att det uppstår besvär på olika sätt. En tandläkare kan behandla snedställda käkar så att slitskador och besvär dämpas.

Tandgnissel

TandgnisselTandgnissel har nog de flesta hört talas om och det är extremt vanligt. De flesta som har problemet gnisslar tänder i sömnen. Vid en tandundersökning kan en tandläkare oftast se detta på patientens tänder och hjälpa patienten med olika behandlingar och metoder för att minska eller avhjälpa problemet. Tandgnissel sliter också väldigt mycket på tänderna och emaljen, vilket kan orsaka att det lättare blir hål i tänderna och att tandkronorna slits ner onödigt mycket.

Familjetandvård

FamiljetandvårdDetta är egentligen ingen speciell behandling i sig men det är ett begrepp som blir allt vanligare. Familjetandvård är en förmånlig tjänst främst för barnfamiljer där hela familjen får en helhetslösning som täcker alla behov för att hela familjen ska få ha friska tänder. Tandläkaren kallar varje individuell familjemedlem till undersökning med jämna mellanrum så att föräldrar inte själva behöver planera varken sin egna eller barnens tandvård. Hos oss hittar du tandläkare som erbjuder tandvård i Kalmar för familjer.